CARA MEMBUAT KERUPUK AMPLANG

Bahan – bahan yang dibutuhkan :
- Ikan Tenggiri/belidak 1
Kilogram
- Tepung Kanji 2 Kilogram
- Air 750 ml
- Garam 4/5 ons
- Bumbu penyedap 1/5 ons
- Bawang Putih 5 Biji
Cara Pembuatan :
- Campurkan Ikan, Tepung, Air,
Garam dan Bumbu penyedap diaduk sampai rata.
- adonan dibentuk seperti
lenjeran dan besarnya disesuaikan keinginan.
- amplang tersebut yang telah
siap dipotong halus-halus digoreng di dalam minyak yang banyak selama
lebih kurang 30 menit sehingga benar-benar kering. Semasa menggoreng,
produk hendaklah sentiasa di aduk supaya tidak hangus.
- Amplang yang telah siap
digoreng, ditiriskankan untuk membuang sisa-sisa minyak.
- Produk ini dibungkus dalam
plastik kedap udara dan disimpan pada suhu rendah serta jauhkan daripada
pancaran cahaya matahari langsung dan jauhkan daripada serangan serangga.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar